Tom Yum Sap Gai: Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i warzywami

Agata Plich Monoloco Cafe  Świat na talerzu

Niezawodna trójca tajskiej kuchni- galangal, trawa cytrynowa i liście kafiru stanowią bazę tej klasycznej i prostej zupy. Tradycyjnie aromatyczne zupy (tom) serwowane są w Tajlandii jako akompaniament innym daniom, ale nigdy jako osobne danie. Podawane w małych miseczkach są niekiedy używane jako dip w celu zbalansowania innych smaków podczas posiłku. Osobiście nie jestem w stanie poprzestać na malej miseczce tej ognisto-kwaśnej zupy. Gwarantuję, że Tom Yum na pewno rozgrzeje podczas chłodnych, deszczowych dni, a nawet postawi na nogi podczas przeziębienia.

Tom Yum Sap Gai: Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i warzywami

fot. Agata Plich

 

W tym przepisie możesz wykorzystać warzywa, które masz w lodówce. Ja opieram się na przepisie z tajskiej restauracji „Mango Tree”. Wykorzystuję w nim sekret, który zdradził mi kelner. Uprażony jaśminowy ryż. Odrobina ryżu lekko rozdrobnionego w moździerzu, dodaje zupie bardzo ciekawy smak i chrupiącą teksturę. 

 

Składniki, 2 porcje:

  • 2 pokrojone piersi kurczaka 

  • 2 cm kawałek pokrojonego galangalu

  • 1 gałązka trawy cytrynowej

  • 4 listki kafiru

  • sok z 2 limonek

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 1 łyżka cukru

  • 500 ml wody

  • 1/2 marchewki, pokrojonej w kostkę

  • 8 małych różyczek kalafiora

  • 8 kolbek mini kukurydzy, pokrojonych na 3 części

  • 8 strączków śnieżnego groszku, pokrojonych na 3 części

  • 1/2 łyżki suszonych płatków chili

  • 1 łyżka uprażonego ryżu

  • 16 listków słodkiej tajskiej bazylii

  •  

Przygotowanie:

  1. Doprowadź wodę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień.

  2. Rozgnieć bulwę trawy cytrynowej, żeby wydobyć głębie smaku i zapachu, po czym wrzuć ją do gotującej się wody razem w galangalem, sokiem z limonek, skórkami z wyciśniętych limonek, sosem rybnym i cukrem. Gotuj na wolnym ogniu przez następne 20 minut, po czym zdejmij z ognia i odstaw.

  3. W drugim garnku blanszuj warzywa. Zacznij od marchewki, kalafiora, po krótkim czasie dodaj kukurydzę, a ostatniej chwili groszek. Usuń warzywa z ognia, odcedź i odstaw.

  4. Przecedź zupę przez sitko do garnka, żeby usunąć trawę cytrynową, etc., po czym zagotuj.

  5. Kiedy zupa zacznie się gotować, dodaj kawałki kurczaka i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak jest gotowy.

  6. W moździerzu lekko rozgnieć płatki chili, usuń; wrzuć ryż i lekko rozgnieć.

  7. Do dwóch miseczek dodaj chili, ryż i bazylię, zalej zupą.

 

Szczypta wskazówek:

Jeśli gotujesz większą porcję, zwiększ ilość wody, ale nie podwajaj ilości galangalu, limonek, trawy cytrynowej, wywar będzie wystarczająco aromatyczny. Z doświadczenia wiem, że za dużo galangalu powoduje bardzo gorzki smak. Ucz się na moich błędach ;).


Podziel się




PODOBNE ARTYKUŁY